Monday, 14 March 2011

Matahari Terus Terbit

Kisah benar di Jepun. Ambil iktibar..


Kisah 1
Assalamualaikum wbt..
Di sini, saya ingin share maklumat tentang keadaan di Jepun pada ketika ini. Maklumat ini diceritakan oleh kawan-kawan di Cardiff.

Cerita seorang kawan:
Hmm...Ni sedikit info dari akak saya di Jepun..Akak saya duduk bersebelahan dengan Tokyo jadi tempat dia tak kena la tsunami tu..Alhamdulillah..

1) Tapi sekarang ni memang keluar rumah je kena pakai mask dan pelindung sebab kebocoran nuklear..

2) Paling kesian mangsa tsunami di Iwate..Bekalan elektrik dan gas terputus, nak call pun tak dapat..Salji pula turun dengan sangat lebat dengan suhu mencecah -1..Para2 muslimat pula tidur dengan bertudung sebab bila-bila masa sahaja mereka ni kena lari sebab amaran gempa bumi yang tidak menentu...

3) Dalam masa seminggu lagi, kawasan akak saya dijangka mengalami gempa bumi setinggi 6 skala Ritcher..huuuu...tawakal2!

4) Poinnya di sini, saya ingin highlightkan beberapa kejadian di Jepun yang sangat100x saya kagum! :

-engineer2 di situ bekerja keras sehingga tak tidur malam sebab dapat update live di tv.
-PM Jepun turun padang melawat rakyat-rakyatnya.
-tiada kecurian atau pecah rumah dilaporkan.
-harga barang-barang tak dinaikkan malah diturunkan sehingga 50%!
-walaupun keadaan di sana huru hara, tetapi mangsa-mangsa di situ masih beratur untuk membayar makanan yang dibeli! Walaupun lagi terang dan bersuluh, yang mereka boleh sahaja mencuri.
-hotel2 banyak menyediakan penginapan free bagi mangsa2 bencana...MasyaAllah!
-ketika ramai orang terkandas dekat train station pada hari jumaat hari tu, ada tauke kedai buka kedai mereka untuk bagi makanan free dan tempat tidur free pada mangsa-mangsa yang terkandas :))

kakak saya juga cerita yang ada seorang pak cik ni baru je diselamatkan dari runtuhan bangunan. Then, orang tanya la apa perasan terperangkap di bawah runtuhan tu..Lepas tu pakcik tu jawab,"Takpe, jom kite bina semula tempat ni sama-sama. Ganbarimasho ne.."
Ternyata semangat Kaizen sangat tinggi dalam darah2 orang Jepun..Yokatta ne~~


Another true story:
So I just had a phone call with a friend of mine who’s living in Japan. She’s living in Sendai and as you may know that’s the city that was hit the worst. Well, she’s okay and her family too so far, but she was close to tears when she called me and after she told me what happened… I’m crying too.

She said that she’s been in the middle of the street after the earthquake and when the tsunami came, together with her mother and her little brother (2 years old). The water was too fast so they had to hide in the shelter of a house but they knew that the water would rise more and more and that they had to get away from there or else they would drown. They kept yelling and somehow a man saw them from a balcony of the house they were hiding behind. Well, that man jumped down from the balcony and into the water and helped my friend and her mother and brother to get up into the house and the safety even though the water was getting stronger and stronger and making it even more impossible to stand. My friend’s mother insisted on her kids going first and then the man helped her up the balcony too.

She just turned around and he grabbed her hand to get out of the water too when a car (one of hundreds) was being washed down the street and in his direction. My friend’s mother and the other people were yelling… and he suddenly let go of her hand so that she wouldn’t get pulled into the water when the car hit and drowned him.

My friend and her family survived… thanks to a stranger who gave his life to rescue them. He could’ve stayed in the save building but instead he helped them. I was so touched when she told me her story.

I don’t know the name of this man, his story, who he was… but I want to give him a special moment in my prayers today and in the future.
He’s a true hero.


Lain-lain
Siapa mampu menandingi kuasa Tuhan?


Ciptaan manusia punya kekurangan


Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku,dan matiku hanya semata-mata bagi Allah, Tuhan semesta alam. 


Nur Suhaila Zulkifli 
Nottingham.

No comments:

Followers