Sunday, 30 July 2017

2 Jam Bersiap

"Nak gerak pukul berapa?"
"Bila semua da siap, gerak la."

Itu jawapan bila suami atau ahli keluarga tanya bila waktu bertolak. Bukan tak mahu jadi spesifik, tapi bila nak keluar berjalan dengan keluarga ni, memang ambil masa nak bersiap.

Setakat pengalaman 3 tahun ada anak ni, 2 jam bersiap itu normal.

2 jam?? Buat apa sampai dua jam? Siapkan anak, beg pampers dan diri je.

No no no... It's not just that.

Siapkan anak?
Nak kena kejar anak-anak keliling rumah dulu. Sorang ke depan, sorang lari belakang.
Time mandi, kena air sikit, terus dia lari. Tak pun peluk kaki kita. Last-last mandikan dia, kita basah sekali.
Pakai pampers dan baju tak semudah sarungkan je. Dia lari lagi, kita kejar. Kita baringkan, tak sempat sarung, dia da bangun.
Last-last paling kejap 1/2 jam gak baru siap. Tu kalau sorang dua je anak. Kalau ramai memang tabik spring la..
Tu belum lagi da pakaikan dia baju cantik-cantik, tetiba kotor. Takpun dia berak pulak. Adoyaii anakkk..

Siapkan beg pampers?
Sumbat jela semua! Haah 'semua' tu list panjang tau! Semua tersenarai dalam otak. Jangan la ada yang kacau time tu, boleh blank jap. Terus nanti ada barang yang tertinggal.
Pampers x tempoh masa x bilangan anak
Baju spare anak
Susu
Air masak
Air panas
Perkakas ebm kalau anak x df
Baju spare mak kalau anak muntah@ pampers bocor
Ubat emergency etc

Siapkan diri?
Mandi style bujang lapok.
Baju nak jalan kalau boleh yang ironless. Iron beriya pun last2 komot gak. Anak tarik la, lap hidung dia kat tudung kita la.. Dapat pakai baju dan tudung tu pun da cukup syukur da.
Make up? Huk3x. Memang untung la kalau dapat hadap cermin lebih 5 minit. Kalau ada la satu mask yang da siap all-in -one ngan celak, bedak muka, lipstick etc dan just kena tepek kat muka sekali harung, da siap, tadaaaa, alangkah bahagianya..😂
Tu tak campur lagi masa kalau time tu anak merengek, nak menyusu etc.

****
Tak semudah tu nak bersiap cepat kalau dengan anak-anak. Jadi janganlah terlalu gesa sangat orang-orang yang berkeluarga ni untuk siap cepat sedangkan kita siapkan diri kita sorang je. Da siap, kita dok menunggu orang lain yang tengah berkejaran siapkan anak-anak. Kalau rasa tak nak tolong, tolong jangan ngomel2 soh orang cepat.

Be sensible. Kalau nak buat majlis untuk orang berkeluarga juga, janganlah buat pukul 8 pagi. Kesian mak tu terpaksa bangun sebelum subuh. Da la semalam tu, lepas kul 12 baru dapat tidur, sebab anak masih bertenaga nak main tengah malam. Dan maafkanlah keluarga ini jika mereka tak dapat datang sharp on time.

Again be sensible. Satu masa kita akan berada pada tempat mereka. Dan kita akan faham betapa penatnya bersiap. Sampai bila dapat duduk tu, alangkah nikmatnya..

Saturday, 22 July 2017

GAJI RM2K, PENCEN RM700K

Baru-baru ini klien saya ada minta khidmat nasihat. Kongsikan panduan bagaimana beliau boleh optimakan sebaik mungkin simpanan EPFnya.

Bagaimana beliau yang hanya bergaji RM2K tetap boleh bersara dengan duit EPF lebih SETENGAH JUTA.

SETENGAH JUTA? Bia bona!

Benar.. Da ramai da orang buat.
Memang boleh sangat sebenarnya, asal tahu cara.

****
Kagum saya dengan anak muda ini. Menyedari gajinya yang bukan tinggi, membuatkan beliau lebih matang berkenaan perancangan kewangan. Lebih celik harta walaupun masih muda.

Setakat ini, beliau hanya layak untuk mengeluarkan RM1K dari EPFnya. Memang sedikit, berbanding lebih ramai orang lain yang layak, dengan nilai yang lebih banyak.

Nampak sikit RM1K tu, tapi disebabkan kerajaan benarkan pengeluaran dibuat setiap tiga bulan sekali, jadi klien saya ini dapat terus menggandakan EPFnya selama mana beliau bekerja.

Paling mudah tanpa perlu sesen pun dari poket sendiri. Ini yang ajaibnya, duit takdak pun boleh invest!

Lalu saya tunjukkan berapa simpanan yang boleh diperolehi bila beliau berumur 55 tahun. RM503,424. Ya, RM503K! Sudah SETENGAH JUTA!

Dengan nilai ini bermakna, beliau mampu menampung kos sara hidup lebih RM3K sebulan selama 20 tahun walaupun sudah berpencen! Dan itu kalau beliau tidak menerima kenaikan gaji yang mendadak. In shaa Allah klien saya ni akan bergaji besar lepas ni.

Oh ya, RM itu semata-mata dari duit EPF dalam Public Mutual. Dalam KW5P sendiri akan ada sekitar RM228K (rujuk simpanan minimum yang kerajaan tetapkan ikut umur).

RM503K+ RM228K = RM731K
Ini bukan setengah juta lagi! Da nak dekat SEJUTA!

Maknanya bila berusia 55 tahun, paling sedikit klien saya ni ada RM730K, in shaa Allah. Memang masyuk! Alhamdulillah kegigihan dan kesungguhan menyimpan hari ini bakal membuahkan hasil yang ranum esok hari.

Senyum lebar klien saya hari tu.

****
Kan saya da kata, boleh sangat nak dapat setengah juta walaupun guna EPF kita je. Yang penting tahu cara. Tak tahu cara tak mengapa, saya boleh tolong tunjuk cara^^

#jutawanduniaakhirat

Sebelum Gaji

Gaji akan dapat tak lama lagi. Da buat belanjawan bulanan?
Priority:
1) bayar hutang dan kewajipan
2) simpan lebihan

#jutawanduniaakhirat

Doa Diberi Kesabaran dan Kekuatan

Allah uji kita kerana Dia sayang.

Moga kita sebagai hamba, terus kuat dan sabar untuk menempuh ujianNya.💪💪

Bermula 10 Disember Ini

SEPINGGAN PENUH SIAP AIR RM5 JE?! Datang PD tapi tak tahu nak makan tengahari di mana? Nak makan sedap tapi takut harga mahal? Bosan deng...