Wednesday, 1 June 2016

Too Good To Be True?

Untuk mengatakan pelaburan dalam unit amanah mendatangkan kerugian kepada 80% unitholdernya berbanding KWSP bagaikan membuat kesimpulan terlalu awal tanpa perincian data dan analisis. (Kalau orang yang biasa menilai kertas kajian, mesti akan bebel sebab buat kesimpulan tiada bukti. Saya da pernah kena sekali. Hu3).

Berapa tahun tahap pencapaian dalam unit amanah yang dibandingkan itu? Berapa lamakah pemegang Akaun KWSP itu telah menyimpan dalam unit amanah? Apakah jenis dana yang dibandingkan juga? Haa, ni baru generasi Y yang tanya. In shaa Allah yang lebih pakar lagi banyak boleh tanya.

Banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan klien memperolehi keuntungan yang lebih atau tidak berbanding KWSP.

Jika klien ikut 4 peraturan utama yang unit trust managing company (UTMC) tekankan, in syaa Allah, keuntungan (dividen) purata tahunan yang diperolehi lebih dari KWSP jika klien melabur dalam jangka masa panjang (5 tahun ke atas). Nak bukti, saya boleh tunjuk^^.

Here all the four rules. Baca baik-baiiikkk...
1. Tempoh simpanan itu mesti lebih dari 3 tahun dan ke atas. Lagi lama lagi bagus untuk mengumpul unit dan menurunkan nilai harga purata belian. Kalau nak simpan sekejap, simpan dalam Tabung Haji jela.

2. Sentiasa melabur tanpa mengira keadaan pasaran sebab kita akan dapat nilai purata yang stabil (baca: dollar/ringgit cost averaging). Pasaran merudum, harga unit saham murah. Pasaran meningkat, dividen dapat banyak. Dua-dua untung..

3. Sentiasa ikuti perkembangan pelaburan supaya kita dapat tahu sama ada pelaburan perlu dikaji semula atau tidak. Ini tugas yang dibuat oleh pakar-pakar bernama fund manager di UTMC atau unit trust consultant kita. Sebagai pelabur, anda tak perlu susah-susah. Jadi to say we should have financial literacy first before we invest, seems like underestimating our chances to achieve further. Kelebihan unit amanah adalah orang yang menguruskan dana adalah pakar-pakar yang punya diverse experience and knowledge, financially literate, to represent the investors. Bak kata pelatih saya, fund manager ni orang-orang berambut putih di HQ tu. Kalau ada rambut (kalau ada), mungkin rupa ala-ala Albert Einstein la kot. No offense yeah:p

4. Exit when the target are met, contohnya nilai pelaburan telah capai jumlah yang mencukupi untuk persaraan yang bergaya, menaja pengajian, membeli rumah dan sebagainya. Nak simpan duit untuk kahwin pun bulehh. Set your own goals for your money. Sebelum melabur pun, memang pelabur akan ditanya apa objektif pelaburan anda.
Ada kawan saya, simpan dalam unit amanah pada 2003. Sekarang da keluarkan sebab da cukup untuk ubahsuai rumah. Saya macam Wow! Tambah-tambah lepas ekonomi merudum tahun 2008, rata-rata dana ekuiti unit amanah dapat pulangan 20% ke atas pada 2009. Banyak tuuu.. Siap dia tanya, sekarang apa dana yang bagus. Ha, nak menyimpan lagi la tuuuu^^

For this issues, KWSP sendiri turut menjalankan pelaburan. Umum tahu, lagi banyak dana yang dilaburkan, lagi banyak keuntungan yang dapat, lagi banyak dividen dapat diisytiharkan kepada pencarum. Jika pencarum mengeluarkan duit simpanan KWSPnya untuk dilaburkan ke unit amanah, akan berkuranglah aset di bawah seliaan KWSP, dan ini akan mengurangkan pelaburan dan pendapatan KWSP. Just put ourselves in their shoes. We'll think alike.

Keadaan ekonomi semasa beberapa tahun kebelakangan ini memang diakui memberi impak negatif pada semua pelaburan. Termasuk KWSP dan unit amanah. Baitulmal sendiri pun terpaksa mengurangkan pengagihan bantuan kepada asnaf kerana kutipan zakat dari syarikat-syarikat telah berkurang.

Sewajarnya waktu pasaran merudum inilah, kita mula melabur kerana harga unit sedang murah. On sale!! Ada yang taknak ke:p

Pada saya, perkara yang paling pokok adalah mencari jalan yang halal dan patuh syariah, regardless dividen yang bakal diterima. Kalau kita boleh tutup akaun konvensional yang menjanjikan lebih banyak interest setiap bulan dan buka akaun islamik yang dividennya tak cukup pun nak beli aiskrim Malaysia, in shaa Allah kita boleh berlapang dada pada pelaburan yang patuh syariah juga. Dan perlu diingat juga, keuntungan yang diperolehi KWSP perlu dibersihkan selepas kita boleh mengeluarkannya pada usia 55 tahun kerana sebahagiannya adalah riba. Jadi, kat mana untungnya tu?

Tepuk dada, tanya iman. Tengok Akaun 1 anda,  bijaklah membuat pilihan :p

Only A Fifth of Those Who Invested EPF Funds in Unit Trusts Had It

#celikharta

#hartaduniasahamakhirat

#sayaperundingunitamanahberlesen

No comments:

Followers