Monday, 31 January 2011

MESIR: SEMANGAT MEMBARA

A nicely written motivation to the so-called pewaris negara..


MESIR: SEMANGAT MEMBARA

by Syuhaimi Zakaria on Monday, 31 January 2011 at 16:02
Bismillahirrahmanirrahim.

‘Hos NO-Mubarak’, ‘Jahanam Mubarak’, ‘We want change’, adalah antara perkataan-perkataan yang dilaungkan oleh rakyat-rakyat marhaen di bumi Mesir. InsyaAllah, melalui rancangan MesirKini, kami akan cuba membawakan kepada anda mengenai perkara-perkara yang perlu kita maklumi dan ketahui dalam situasi ini.

Situasi di sana kian membara, bermula daripada Tunisia, berarak sampai ke bumi Anbiya’. Alhamdulillah, perkara ini telah membuka sedikit sebanyak minat kita untuk mengetahui mengenai sejarah kita (Islam) terutamanya di Jazirah Arab. Saya tidak akan cuba untuk menjadi press al-Jazeera ataupun Sky news dengan membawakan kepada anda berita-berita terkini dan hangat, tetapi lebih kepada perkara awal sebelumnya, iaitu mengapa kebangkitan ini berlaku.

Kebangkitan rakyat di Mesir dan Tunisia tidak berlaku secara tiba-tiba, tidak umumnya seperti di Malaysia pasca 1998/1999 namun boleh dianalogikan seperti kebangkitan rakyat demonstrasi Baling pada tahun 1974 akibat penderitaan yang mereka alami. Menariknya, kebangkitan di Tunisia bermula apabila seorang PEMUDA berusia 26 tahun membakar dirinya akibat penderitaan dan kesusahan perniagaan yang pemuda itu alami. Pemuda yang menggerakkan kebangkitan sesuatu bangsa bukanlah perkara yang baru. Di dalam Al-Quran, Allah telah menceritakan mengenai peranan pemuda seperti dalam surah al-Kahfi ayat 9-26 dan juga yang kisah Ashabul Ukhdud (surah al-Buruj) yang dekat dengan kita dalam situasi pada situasi pada hari ini. Sultan Muhammad Al-Fateh membuka Constantinople pada usia 19 tahun, Hassan Al-Banna menubuhkan Muslim Brotherhood pada usia awal 20an dan lain-lain lagi.

Di Tunisa, presiden Zine Al-Abidine Ben Ali telah memegang tampuk pemerintahan semenjak 1987. Di Mesir, presiden Hosni Mubarak telah memegang tampuk pemerintahan selama 30 tahun, yang mana sekiranya kita meneliti persamaan kedua-duanya, mereka akan cuba memanjangkan tempoh pemerintahan mereka kerana terdapat pelbagai kesalahan yang mereka lakukan. Di Filipina, presiden Ferdinand Marcos di gulingkan oleh rakyat kerana rasuah yang berleluasa, di Thailand, bagaimana kita melihat Thaksin Shinawatra juga digulingkan kerana kes rasuah dan berbagai-bagi kes lain. Ironinya, pemain penting dalam menggerakkan kebangkitan rakyat ini adalah digerakkan oleh pemuda-pemuda dan juga pelajar-pelajar.

Keadaan umat Islam dan negara-negara Islam selepas kejatuhan Khalifah pada tahun 1923 amat menyedihkan. Bagaimana kita melihat semangat kebangsaan ataupun dalam bahasa kini dipanggil sebagai nasionalisme telah melemahkan agama kita. Sekiranya anda menonton Lawrance of Arabia, semangat kebangsaan yang mana setiap negara arab masing-masing melaungkan bahawa bangsa mereka lebih berhak untuk memgang negara mereka, yang melebihi semangat agama, talah menyebabkan sistem khalifah lemah dan akhirnya berpecah. Ketika perang Arab-Israel 1967, di antara negara-negara arab seperti Mesir, Jordan dan Syiria melawan Israel yang kecil itu, namun bangsa-bangsa Arab yang begitu mahir berperang dan gagah sepertimana yang selalu kita baca dalam sejarah umat Islam lemas dan tewas kepada Israel. Ini kerana masing-masing ingin merebut kejayaan secara berseorangan dan ingin diishtiharkan sebagai jaguh umat Islam. Ada pula yang berperang hanyalah kerana desakan daripada rakyat dan bukanlah atas semangat agama. Akhirnya, Palestin terus merana dan negara-negara Arab masih terlena.  

Sesungguhnya, jika kita rincikan pengamatan terhadap revolusi ini, kita akan dapat lihat bahawa pertentangan yang berlaku bukanlah antara rakyat marhaen dengan pemimpin gila kuasa akan tetapi pertembungan antara Islam dan juganationalism, secularism dan ism yang lain. Sunnahtullah telah menetapkan roda pusingan bagi golongan yang berpaling daripada Islam pasti akan digantikan dengan golongan yang menegakkannya (al-Maidah:54). Sekarang terpulanglah kepada kita untuk mentahqiqkan pula janji syariatullah agar semi revolusi ini menjadi seindah perjuangan Rasulullah.

PERSATUAN PELAJAR ISLAM MALAYSIA IRELAND (PPIMI)

Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku,dan matiku hanya semata-mata bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Nur Suhaila Zulkifli
Nottingham.

No comments:

Fateh Oh Fateh..

Perbualan semalam dengan Fateh. Pukul 6 pm Fateh: Abi, kita nak di mandi tolam ter? Ummi: Esok gi. Hari ni kolam tutup (terpaksa tipu seb...