Tuesday, 10 January 2012

The Angel of Paradise

My whole week is fulled with lots of house chores. From cooking for Sajian Nusantara, our pioneer business to taking care the little monster, Abu for a few days.. A week full with tarbiyatul aulad wa bait (kid's and family education) ;p 


My hands are now full with cuts, not from cooking, but been bullied by Abu. Maybe he wanted to make the protest because I left him alone at home whilst busy processing the orders. A day Abu true's owner brought him back to his home, I managed to shower him.. Haih, exactly like treating a little baby, aside from nagging him..


But I realized, being a woman is not just simply taking care the children nor cooking.. More roles are carried by a woman called wife.. To educate the woman to be as supportive as Siti Khadijah ra who Rasulullah praised and loved only her in her time might be impossible. To develop oneself to be as adorable but intelligent as Siti Aisyah ra might not come true. At least, there are some of their characters that we can achieve, though.


"Never did Allah (SWT) give me a better wife than Khadijah.  She believed in me when all others disbelieved; she held me truthful when others called me a liar; she sheltered me when others abandoned me; she comforted me when others shunned me; and Allah (SWT) granted me children by her while depriving me of children by other women." (Riwayat Ahmad dan Thabrani)


Siti Khadijah is so mature, she didn't question unnecessary things to her husband when the Prophet was so scared after meeting the Jibril. Rule no.1: avoid nagging! ;p 


Being a supporter in a time you also need support is not easy. As woman, I know how hard we are to be calm in such stressful situation. Yet at least, we can try to show to others that we are calm (although our hearts are burning!)


When I watched this video, what came across my mind, how huge the support Azizah has gave to her husband until almost every single sentence he said, there always be the word of 'Azizah'. Allah.. Although both of them are far no better than Rasulullah saw and Siti Khadijah, but at least, there is one story we can use as example on this era, reflecting the same situation. How far the supportive wife can inspire the husband..


More of her story here..


I've said to my friend, a quote which suddenly appeared in my mind that time. If we can't be as perfect and mature like Siti Khadijah, the best wife for him, then we should try to be like Siti Aisyah.. She's a jealous lover, intelligent and a bit childish, but the Prophet loves her more than the other wives. Characters showing a typical woman but still, she's the apple of his eye.


(quite surprise, Wan Azizah was the best student in RCSI. A challenge to myself! Source)

Is searching for my character.. Am I mature or childish? 
What ever it is, being the prettiest companion for someone in the jannah is not a choice. It's a vision.



p/s: I'm not a fan of Wan Azizah nor Anwar. Just taking some ibrah (lessons) from her life to improve myself..


"Verily, my solah, my sacrifice, my living, and my dying are for Allah, the Lord of all that exists." 


Nur Suhaila Zulkifli 
Nottingham.

Wednesday, 4 January 2012

KepadaMu Kekasih

Dua minggu berkelana di tempat orang.. Sama seperti tahun sebelumnya.. Bukan sesuatu yang luar biasa untuk jiwa ini. Moga pengorbanan sebegini masih dapat diteruskan pada tahun-tahun yang mendatang..


Kelana bukan sebarang kelana.. Kembara menuntut ilmu dan menginsafi kerdilnya hamba ini di sisi Tuhannya.. Bila kita diberi tanggungjawab, bila kita diberi kepercayaan, bila kita diberi kuasa, kita mudah lupa, yang beri adalah Allah. Yang pilih kita adalah Allah.. 


Sudah ditetapkan kepada diri, jadi seorang yang lembut hatinya.. Dengan ilmu yang diterima, moga gugurlah dedaunan keegoan.. Sedangkan Allah sendiri adalah Al- Latif.. Lembut tidak bererti longlai dan lemah. Kerana hati yang lembut itu bisa saja menggoncangkan dunia dengan kepimpinannya.. Walau tinggi mana pun kedudukan wanita itu, biarlah ia menjadi seperti ratu negeri Saba', sedar siapa yang lebih berkuasa dan tunduk pada kuasa itu.. Kerana jiwanya adalah jiwa yang teguh, ia tahu apa yang boleh mengubahnya.. Diri sendiri.. Bukan dari luar..


إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ
       عَلَيْهِمْ ءَايَـتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَـناً وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ
“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah apabila disebut nama Allah, bergementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, bertambahlah iman mereka dan kepada Tuhan mereka sahajalah mereka bertawakal”
***
Pulang sahaja dari kelana itu, perkara pertama dirisaukan, lambakan emel yang memenuhi inbox.. Kali ini berapa ratus pula.. Memang kebanyakannya notification dari facebook, namun kebanyakan itu adalah diskusi kerja. Yahoo Group sudah tidak mendapat tempat sebagai medium perbincangan, sebaliknya di facebook group. Seolah-olah, sudah tidak boleh lari dari  facebook. Niat untuk deactivate bukan lagi satu pilihan yang ada..


Terleka sebentar dari menghabiskan sisa emel yang belum dibaca. Tertonton rakaman ceramah Ustaz Azhar Idrus dan Zizan di GeMS. Menarik sebab ramai anak muda yang hadir.. 70 ribu orang.. Siapa sangka, anak muda kita bukan semuanya dahagakan hedonisme.. Malah kebanyakannya ada fitrah Islam, cuma perlu kena pada caranya..


Bukan setakat ceramah, penyanyi seperti Akhil Hayy dan Shahir juga dijemput hadir.. Lagu Bahagia dalam Perpisahan, kalau diamati menunjukkan keindahan kalau budaya couple itu ditinggalkan. Teringat sewaktu menonton Simfoni Kasih Ustaz Zul dan Sham Kamikaze. Kata Ustaz Zul, lagu Iris nyanyian Awie diciptakan untuk seorang yang bergelar isteri.. "Ha, abang-abang yang datang dengar lagu ni, balik tu, ciumlah isteri kat rumah tu.."


Sambungnya lagi, lagu KepadaMu Kekasih dicipta M Nasir untuk menzahirkan cintanya pada Ilahi.. Allah.. Baru tahu perkara ni.. Selalu sahaja dengar lagu ni.. Tapi tak tahu apa ruhnya..


KepadaMu Kekasih
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali


KepadaMu Kekasih
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri


Hanya padaMu Kekasih
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu


KepadaMu Kekasih
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku
Dalam keadaan begini


***
Perjalanan kelana itu memberi seribu satu pengajaran..


"Doa itu senjata orang mukmin.." Sudah acapkali didengar kata-kata ini.. Namun sejauh mana hati ini menghadamnya? Percaya, Allah sentiasa mendengar kata-kata hambaNya. Yakin, Allah akan berikan yang terbaik untuk hambaNya, asal hambaNya terus-terusan meminta.


Sebaliknya hamba ini mudah sahaja tidak bersabar menanti setiap petunjuk. Sedangkan hamba ini sering mengambil langkah sendiri sedangkan dia tidak tahu seperti apa yang Tuhannya tahu.. 


“Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan. Jangan tinggalkan aku sendirian walau dengan kadar sekelip mata. Perbetulkan segala urusanku. Laa ilaha illa anta (Tiada Tuhan selain engkau)” Riwayat Abu Dawud, Ahmad.


Yakinlah, Allah itu ada dan Maha Mendengar..
Bila cinta kepada Allah itu mengatasi cinta segalanya, insyaAllah, dirimu akan dapat apa yang kau nantikan..




"Verily, my solah, my sacrifice, my living, and my dying are for Allah, the Lord of all that exists." 


Nur Suhaila Zulkifli 
Nottingham.

Tips Nak Jadi Jutawan Tanpa Guna Cash

Sebenarnya ramai masih tak tahu, akaun 1 €PF tu boleh jadikan kita kaya-raya. Selain pengeluaran masa umur 55 nanti, ada SATU lagi cara nak ...