Friday, 18 January 2013

Merdeka Rakyat: Dasar Pandang ke Mesir


Satu demi satu kemenangan dikecapi oleh gerakan yang berusaha menegakkan kalimah la ila ha illa Allah di atas muka bumi. Arab Spring tidak terhenti dengan kemenangan Dr Mursi. Malah kemenangan itu menjadi bara yang membakar negara-negara lain. Lubnan mengikut jejak langkah Mesir meski kebangkitan dilaksanakan secara aman. Malaysia? Gelombang kebangkitan rakyat semakin kuat dirasai..


Dalam pada memilih pemimpin yang perlu dicontohi atau diundi, saya rasa wajar kiranya kita melihat corak pentarbiyahan yang dilalui pemimpin itu. Hingga beliau menjadi insan hebat yang Allah pilih di atas muka bumi. Tidak adil melihat susuk tubuh Dr Mursi sebagai seorang presiden Mesir yang Islamik andai kita tidak melihat segala macam dugaan yang telah beliau lalui untuk sampai ke tahap itu. Dipenjarakan.. Sama seperti Nabi Yusuf as. Bukankah itu sunnah orang berjuang pun..

6 Bulan Yang Lalu

Ingat lagi saya, debar yang dirasakan menunggu keputusan pilihanraya Mesir 2012. Dan alhamdulillah, Allah perkenankan doa sekalian umat di seluruh dunia. Rasa sangat terharu, beban yang dialami rakyat Mesir kini telah diangkat sedikit oleh Allah. Paling tidak, pemimpin yang dipilih adalah seorang hafiz, baik akhlaknya dan mulia peribadinya. Malah, ucapan yang sama dibuat seperti mana Saidina Abu Bakar as-Siddiq sewaktu melafazkan baiah memegang kepimpinan itu.


Malah, peringatan dan amaran diberikan oleh ulama' bernama Dr.Syeikh Sofwat Hijazi Hafizohullah kepada Dr Mursi pada hari perlantikan beliau sebagai Presiden Mesir yang baru. Amaran yang diiringi dengan airmata kesyukuran.

"Saya ingin katakan kepada Dr.Muhammad Mursi, dengan kurniaan Allah maka Dia menganugerahkannya kepadamu, bukan kerana kepakaranmu, bukan kerana kedudukanmu, bukan kerana usahamu juga bukan kerana usaha mereka disekelilingmu. Ia adalah kurniaan Allah.

Maka hukumlah kami dengan kesaksamaan, dengan keadilan. Bertakwalah kepada Allah pada kami. Taatlah kepada Allah nescaya kami taatkanmu. Jika kamu derhaka kepada Allah, maka kami tidak akan mentaatimu.

Ambillah iktibar pengajaran dengan apa yang berlaku kepada orang sebelum kamu (Mubarak). Jadilah diri kamu orang yang mendekati Allah, nescaya Dia akan mendekatkanmu kepada rakyat. Rukuklah, sujudlah, nescaya Allah akan memberikan taufik, in shaa Allah."

Wartawan: Dr.Sofwat, adakah boleh dikira hari ini sebagai hari kegembiraan?
Dr.Sofwat: Ya, hari gembira. Bagaimana anda boleh terbayang, kita akan peroleh Presiden yang menghafal dan menanggung kitab Allah 'azza wajal. Sudah tentu, gembira. Gembira yang teramat.

"Ingin saya katakan kepada orang yang memusuhi kami, sesiapa yang menghina kami, mereka yang telah mencerca kami, bahawa kami maafkan kalian, kami maafkan kalian. Kami tidak mahu apa-apa dari kalian. Apa yang kami mahu ialah kalian balik kepada agama dan membina negara kita ini.Saya tidak membenci sesiapa, tidak memusuhi sesiapa. Saya telah maafkan kepada semua. Memaafkan semua insan."

Perkongsian dari seorang sahabat,
" Adapun ayat yang lebih kurang sama juga diungkapkan oleh Sheikh As-Shamsuddin kepada Sultan Muhammad Al-Fatih setelah baginda dengan gilang-gemilangnya berjaya menawan Kota Konstantinople:
“Walaupun hari ini engkau telah berjaya mencapai kejayaan yang paling besar, tetapi biarlah aku menjadi satu-satunya manusia yang terus mengingatkan engkau bahawa engkau adalah hamba kepada Allah SWT!”


****
Rakyat yang Rindukan pada Keadilan


Rakyat yang berhimpun memenuhi Tahrir Square bagi menunjukkan protes ke atas penafian kemenangan Dr Mursi terus bersujud syukur.

Hatta yang berada di jalanan, sedang memandu, tidak terlepas dari melahirkan kesyukuran yang sama. Allahu rabbi..

Seorang pegawai tertinggi Pengawal Republik memberikan tabik hormat kpd Presiden Dr.Muhammad Mursi yg keluar dari kediaman beliau menuju ke Masbero,bagi menyampaikan ucapan sulung selepas diisytiharkan menang.

*****

Di Malaysia, KL112 mencatatkan satu fenomena. Bersyukur kerajaan BN sangat berdiplomasi dalam menghadapi himpunan ini. Tiada FRU, tiada gas pemedih mata dan air kimia seperti mana-mana himpunan sebelum ini. 

Segala macam istilah matematik dan statistik dibentangkan Prof Dr Shahrir untuk 'mengira' bilangan yang hadir dengan setepat mungkin. Al-maklumlah, media dan PDRM tiada kepakaran itu.

Apa pun, bahang PRU13 makin terasa. Paling lewat, parlimen akan dibubarkan pada 28 April 2013. Politik gambar di sana-sini. Pantang lepa sehari, pasti ada benda yang terlepas pandang yang menjadi isu dibincangkan di facebook terutamanya.

Kelmarin, isu Amanat Hadi; semalam, listen, listen; hari ini, janji Tun Mahadir untuk pendidikan percuma; esok? The lists seem endless. Pucuk pangkal, bergantung pada rakyat untuk menilai secara kritikal. Jangan ikut emosi, nanti mati. Jangan ikut rasa, nanti binasa. Ikutlah iman, pasti aman.


Mesir dan Malaysia Kini
Sudah dijangkakan, kemenangan di Mesir bukanlah dibentangkan dengan karpet merah. Mantan pemerintah menjadi pembangkang yang sangat kuat. Pemberontakan demi pemberontakan dicetuskan dari dalam. Mudah sahaja nama kepimpinan Mesir kini diburukkan. Nila setitik rosak susu sebelanga. Sedangkan banyak lagi penambahbaikan dan tajdid (pembaharuan) yang dilaksanakan di bawah kepimpinan Dr Mursi.

Perkara yang sama mungkin juga boleh menimpa Malaysia. Kebangkitan rakyat makin dirasai. Gelombang perubahan mungkin akan tiba di puncaknya menjelang PRU13. Namun sejauh mana kerajaan baru yang bakal memerintah bersedia memegang pucuk pimpinan? Bersedia menjadi kerajaan, bukan lagi pembangkang. Adakah sedia para teknokrat hizbullah untuk menjadi golongan professional yang bakal mengisi kemenangan Islam. Bersediakah kerajaan baru dalam menghadapi pembangkang baru yang kuat? Pastinya, apa sahaja dugaannya, iman yang teguh mampu menjadi benteng menghadapi semua ini..

Banyak perubahan sebenarnya jika bertukar pemerintah. Ekonomi akan direjuvinasikan (diremajakan). Rakyat merasa corak pemerintahan baru. Yang bakal menjadi pembangkang juga akan lebih matang dalam berpolitik. Kerajaan yang baru pula akan berusaha lebih keras agar terus kekal memerintah.

Kalau pemerintahan tidak bagus, tukarlah pemerintah baru 5 tahun selepas itu. 5 years period is not that long.. Somehow, we have been ruled by one party since 1959. Longer than any other countries except for the countries that involved in the Arab Spring.

Tapi apa pun, pentarbiyahan rakyat perlu dari bottom up dan up to bottom. Pentarbiyahan oleh pemerintah dan para daie. Tak semua perkara boleh dipulihkan dengan bertukar kerajaan. Jadikan situasi di Mesir sebagai muhasabah. Lamanya kerajaan lama memerintah boleh menjadi petanda mereka akan menjadi pembangkang baru yang jabariyah.

****
Disclaimer: Segala yang tercatat di sini adalah dari sisi pandang saya yang neutral melihat apa yang berlaku di sekeliling saya. Tidak wajar andai mengatakan saya pro-pembangkang hanya dari penulisan yang menegur kerajaan atau melebihkan pembangkang. Berani kerana benar, takut kerana salah.

Syeikh Dr Muhammad Ali as-Shabuni menyebut tuan-tuan, "Allah berfirman "Hendaklah kamu bersama golongan-golongan yang benar." Golongan-golongan yang benar ialah golongan yang mengesakan ALLAH s.w.t. Golongan-golongan yang benar adalah mereka yang menjadikan hukum-hakam Allah sebagai cara hidup mereka. Maka aku hari ini aku bersama golongan-golongan yang benar". kata-kata seorang ulama' ketika di Sambutan Ambang 2013.

Andai saya khuatir rezeki saya ditarik, Allah yang memberi rezeki. Kufur andai saya takutkan manusia, bukan Allah."Verily, my solah, my sacrifice, my living, and my dying are for Allah, the Lord of all that exists."

Nur Suhaila Zulkifli
Seremban

No comments:

Passion

"Awak ni asyik tak datang kelas sebab migrain.. Kena cek kot takut ada masalah lain." Risau memikirkan kesihatan anak murid di had...